Dubbelexpositie in Wittenburg

STOMPETOREN - Gedurende de maanden mei en juni exposeren Netty Kordes en Corrie van der Kolk in het gemeentehuis van de Schermer. De expositie is maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 16.00 uur en vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur gratis te bezichtigen aan de Noordervaart 99. 
Netty Kordes en Corrie van der Kolk exposeren in het gemeentehuis. (Foto: aangeleverd)

In 1976 begonnen beiden hun opleiding aan de kunstacademie in Arnhem. Door een verhuizing raakten ze van elkaar verwijderd. Zij bleven echter corresponderen en beschreven op zelfgemaakte ansichtkaarten waar ze mee bezig waren. Ze maakten maskers van klei van hun gezicht die 25 jaar hebben liggen drogen. Toen de maskers weer eens in beeld kwamen rees de vraag wat er in die tijd met hun gezicht was gebeurd. 
 
Vriendschap
Ze begonnen aan hun project 'archeologie van een vriendschap'. Zij maakten nieuwe maskers en bouwden ieder twee torens waarin de maskers een plaats kregen. Zij zijn hun correspondentie opnieuw gaan bekijken en vorm gaan geven in collages. Deze zijn met de computer bewerkt, in kleiner formaat afgedrukt en opnieuw met de hand bewerkt. Zij hebben variaties gemaakt van hun collages met verschillende materialen en technieken: textiel, keramiek, papier, karton en olieverf. Zij willen de bezoeker laten zien wat hun inmiddels 36-jarige vriendschap heeft opgeleverd aan twee- en driedimensionale beelden.
 
Artikel geplaatst op: 17 april 2013 - 12:00

 

Archeologie van een vriendschap

                      Een samenwerkingsproject van Corrie van der Kolk en Netty Kordes

Aanzet/ de Bronnen

Ons gerichte werkproces, vanaf 2006, werd gestuurd vanuit twee bronnen. 

-          ‘De archeologische vondst ‘ van onze, nog ongebakken, kleimaskers uit de academietijd (Hogeschool Arnhem).

-          Onze briefboeken die na de academietijd gedurende vijf en twintig jaar ontstonden en waarin tekst en beeld (collages, schetsen, foto’s) de inhoud bepalen.

Uitgangspunten

In de samenwerking, gezien als beeldend experiment, ervaren wij onze gezamenlijke historie. Dit beeldend samenspel werd door ons vorm gegeven volgens ieders eigen overwegingen en inzichten. Vanuit die afspraak zijn er twee verschillende articulaties en verhaallijnen ontstaan. Aanvankelijk vormden zich onze ideeën vanuit een open ongedefinieerd veld, als spel , en gestuurd vanuit herinnering. Langzaam maar zeker werd, door samenspraak en afspraak een structuur zichtbaar in het werkproces waarin steeds meer mogelijkheden werden onderzocht.

Presentatie

Het resultaat van deze unieke samenwerking willen wij graag  presenteren.   

–  De Maskers, gepresenteerd als  ruimtelijke installatie.                                                                                                       

 – De briefboeken, tweedimensionaal  gepresenteerd in de vorm van een aantal bewerkingen

Het werk

De maskers werden van losse objecten verwerkt tot vier ‘historie- torens’ . Deze verticale objecten zullen een platform gaan afbakenen op de vier hoeken, waarbinnen experimenten worden getoond die de passage door onze historie verbeelden.

Het tweedimensionale werk . 

In de eerste zeven centrale doeken (we maakten er ieder zeven), zijn onze briefboeken verwerkt  in   een grillig weefsel van taal en beeld. Uitgevoerd in  een gemengde techniek  tonen de doeken een dialoog tussen figuratie en abstractie. De maten van 40 bij 40 cm werden in de latere verwerkingen gehandhaafd. Van ieder doekje werd een gefotografeerde print op doek gemaakt, die naast het origineel zal worden gepresenteerd. Ieder maakte van elk doek een aantal improvisaties op papier. Volgens afspraak werden voor deze bewerkingen steeds verschillende materialen en technieken gekozen, die we ieder naar eigen inzicht hanteerden. Van ieder doekje maakten we tevens een computerbewerking die  weer door ieder van ons werden bewerkt.  

 

 

 

 

Terug